Jämställdhetsfrågorna stod i fokus på folkets hus i Ånge under torsdagskvällen. Det var Ånge Teaterförening, E-länet och ABF som arrangerade denna kväll.
Kvällen började med att Dan Humble från länsstyrelsen Västernorrland höll en föreläsning om hur jämställdhet kan ge nya möjligheter och stärka företag. Humble tog upp en hel del intressanta fakta om hur jämställdhets frågor kan påverka företag. Enligt en sifo undersökning så föredrar 8 av 10 att jobba åt företag som jobbar med jämställdhetsfrågor. Även försäljningen av varor kan påverkas av hur man jobbar med jämställdhet. Varannan person i samma undersökning påstår att dom i första hand skulle välja en vara med jämställdhets märkning på, om det funnits någon sådan märkning.
Vi måste ändra attityd till jämställdhets frågorna, se jämställdhet som en möjlighet och inte som ett problem. Vi måste börja släppa fram det unika, låta alla människor, oavsett kunskap och erfarenhet vara med. Genom detta får man en positiv utveckling och nya ideér, som gör att företagen kan utvecklas.
Humor är ett av världens bästa vapen då man vill nå ut. Detta är något teater SOJA tagit fasta på med sin pjäs “Härska Kvinns”. Pjäsen handlar om två kvinnor, Britt-Marie Bylund och Lotta Malena Nordberg, spelade av Elisabeth G Söderström och Sofia Andersson,. Det är två kvinnor som nyligen blivit arbetslösa och skickas på en självstärkande kurs, troligen enbart för att förbättra statistiken. Kursen blir starten på damernas korståg för jämställdhet.
Skämten är väldigt träffsäkra, Andersson höjer föreställningen till en extra hög nivå genom hennes kroppsspråk och minspel.
Söderström och Andersson har under en längre tid varit intresserad av jämställdhetsfrågor och “Härska Kvinns” är inte deras första pjäs inom området. De fortsätter på samma spår då pjäsen “Jämna Steg” precis haft premiär på Sundsvalls teater.
Efter föreställningen blev det en kortare diskussion och frågeomgång.
Frågor som kom upp på tal var bland annat om skillnaderna i hur man behandlar pojkar och flickor. Även frågan om hur man kan göra för att komma ifrån det och ge barnen “genus glasögon”, så att de växer upp med ett jämställt tankesätt.