Det var andra gången gillt för Pär Johansson att föreläsa i Ånge då han var tvungen att ställa in föreläsningen förra gången och det börjar inte så bra denna gång heller då Pär som den kreativa person han är missbedömt sträckan till Ånge och befan sig enbart i fränsta då föredraget skulle börja. Så Kommunal rådet Sten-Ove Danielsson inledde och berättade om det som komma skulle och Ånges näringslivsutskotts verksamhet och deras mål att 2ggr per år skall bjuda in någon av sveriges bästa föreläsare till Ånge.

När Pär väl är på plats så ar han väldigt fort inne i matcchen å visar att han helt klart är en förelösare inspiratör värd att vänta på.
Historien om Pär Johansson en nytänkare och enteprenör börjar då han går på fotbollsgymnasiet i Sundsvall och drömmer om att bli fotbollsproffs i Milan. Men allt blir inte som han tänkt sig så när hans kompis hamnar i världslaget så får Pär gå motivationskurs och söka jobb hemma i Hudiksvall. Men man kan inte motivera folk med powerpoint ? Motivera folk gör man med passion, ambition och glöd så Pär ger upp efter några veckor då de inte sökt några jobb överhuvudtaget .

Pär stövlar in på Hudiksvalls kommun och hamnar på omsorgsförvaltningen där han frågar om de har något jobb till honom. De kunde erbjuda honom ett arbete på vedbacken med en grupp utvecklingsstörda. Även om jobbet är något av de tråkigaste han gjort så älskade han mötet med de utvecklingsstörda, som alltid är glada och positiva när man kommer. Utvecklingsstörda personer är de mest jämställda människor som finns då de behandlar alla lika.
Pär har en annan dröm vilket är att få testa på att spela teater och han tänker, ”skulle det inte vara underbart att få spela med dessa underbara människor”. Pärs tankar faller inte alla i smaken, människor som inte har Pärs glöd att förändra. 1996 sattes den första teatern upp i Hudiksvall, ”Tomtar på rymmen” hette den och var skriven av Pär. Alldeles innan premiären kommer protester från oroliga anhöriga men efter föreställningen var det positiva tongångar istället. sedan rullar det på med och man skapar sig ett allt störe namn i hudiskvall. och det börjar bli dags för nästa steg och Pär börjar jobba för att man skall få komma till de störe scenerna i Stockholm är man tillräckligt ihärdig och driven så är ju inget omöjlight vilket man bevisar och nu har man spelat teater för utsålda hus även i Stockholm
Även om det är samhällets syn på de utvecklingsstörda som förändrats mest så har även gruppen utvecklas väldigt mycket och klarar sig bättre själva. Som ett bevis på detta förde Pär fram exempel på hur dom nu kunde driva med honom på ett sätt som inte existerade innan teatern. Pär säger blir en person sedd älskad och tagen i anspråk så kommer den personen att utvecklas.

Men även om dom har lyckats riktigt bra så kan man aldrig slå sig ner å vara nöjd om man har Pärs kreativa ådra man måste alltid ha nya ideer å utvecklas vidare om .
Pär berättar om deras bok “SHAKEN! [NOT STÖRD]” som är skriven av journalisten Petter Karlsson som behandlar historien bakom Glada Hudik-teatern den kom ut i början av september och har blivit nominerad till Svenska Publishing-Priset 2009.
Man bedriver även tillsammans med en del andra organisationer ett projekt tillsamans med ICA som skall resultera i att ICA skall anställa utvecklingstörda i sina butiker. Ni kanske sett ICAs reklam med praktikanten Jerry som spelas av en av Glada hudik teaterns skådespelare.


Pärs berättarteknik är fenomenal då han blandar allvar med komik och han både underhöll och inspirerade det drygt 100 personerna, som kommit till folketshus, med sin fenomenala mix av humor och allvar. Pär delar även ut många kängor till den stelbenta kommunala världen

Pärs viktigaste budskap för kvällen är att alla människor duger som man är och man skall få göra det man är bra på.

Share Button